رتینیت پیگمانته

رتینیت پیگمانته

رتینیت پیگمانته به گروهی از اختلالات ژنتیکی اطلاق می­شود که روی پاسخ­ دهی بافت شبکیه به نور اثر می­گذارند.

شبکیه لایه­ای از سلولهای حساس به نور است که در قسمت خلفی چشم قرار گرفته و نور را تبدیل به علائم عصبی می­کند. این علائم سپس از طریق عصب بینایی به مغز فرستاده می­شوند و در مغز به صورت تصویر درک می­شوند.

علائم رتینیت پیگمانته کدامند؟

رتینیت پیگمانته باعث کاهش تدریجی بینایی می­شود. علائم بیماری با کاهش دید در شب شروع می­شوند و در مراحل بعدی باعث کاهش دید محیطی می­گردند. در بعضی از افراد اختلال در تشخیص رنگها هم مشاهده می­شود. سرعت پیشرفت بیماری در افراد مختلف متفاوت است که این مسئله بستگی به ساختار ژنتیکی بیماری در هر فردی دارد. با کاهش دید در شب، بتدریج قدرت تطابق دید در تاریکی کاهش می­یابد. بیمار ممکن است شرایط زیر را تجربه کند:

1. در محیط­های تاریک به اشیاء موجود در محیط برخورد کند

2. رانندگی در شب سخت تر می­شود

3. در اتاقهای تاریک مثل سالن سینما بینایی بشدت مختل می­شود

شب کوری به مواردی اطلاق می­شود که بینایی در طول روز طبیعی است ولی در محیط های تاریک بشدت کاهش می­یابد.

اختلال در دید محیطی باعث برخورد بیمار به اشیاء موجود در محیط می­شود. در موارد شدید کاهش دید محیطی حالتی ایجاد می­شود که به آن دید تونلی گفته می­شود. البته بسیاری از بیماران دید مرکزی مفیدی را تا مدت­های طولانی حفظ می­کنند ولی در مواردی ممکن است دید مرکزی در مراحل ابتدایی بیماری درگیر شود. در این موارد انجام کارهای دقیق مثل مطالعه یا سوزن نخ کردن بسیار مشکل خواهد شد. به این موارد دیستروفی ماکولا گفته می­شود چون قسمت مرکزی شبکیه که ماکولا نام دارد مبتلا شده است.

عامل رتینیت پیگمانته چیست؟

رتینیت پیگمانته بدنبال اختلال­های ژنتیکی خاصی بوجود می­آید. این اختلالات ژنتیکی باعث نقص عملکرد و در نهایت تخریب سلولهای شبکیه می­شوند. این بیماری گاهی حالت ارثی دارد. اگر شما یا همسرتان مبتلا به این بیماری هستید، حداکثر 50% احتمال دارد که این بیماری را به فرزندانتان منتقل کنید. در صورت تمایل به بچه دار شدن انجام مشاوره ژنتیک توصیه می­شود.

آیا درمانی برای رتینیت پیگمانته وجود دارد؟

تحقیقات نشان داده­اند که مصرف ویتامین A می­تواند روند بیماری را کندتر کند. در مورد میزان و نحوه مصرف ویتامین A از چشم پزشک خود سوال کنید.

در حال حاضر تحقیقات در زمینه کشف منشا ژنتیکی بیماری ادامه دارد. با مشخص شدن نقص­های ژنتیکی عامل این بیماری ممکن است درمانهایی برای جلوگیری از پیشرفت آن پیدا شود.

وسایل کمک بینایی خاص می­توانند به بیماران در انجام بعضی از امور روزمره کمک کنند. برای دسترسی به این امکانات می­توانید به کلینیک کم بینایی مراجعه کنید.


می پسندم 1 +