چگونه مطالعه کنیم تا چشم های مان خسته نشود

همه ما افرادی را می‌شناسیم که هنگام مطالعه از خستگی چشم گلایه دارند و خیلی زود کتاب را کنار می‌گذارند و به گوشه‌ای از اتاق پناه می‌برند. شاید در نگاه اول این اتفاق بسیار عادی باشد اما وقتی دقیق‌تر به آن نگاه می‌کنیم می‌بینیم ماجرا بسیار پیچیده‌تر از یک اتفاق ساده است. حالا که کم‌کم به فصل امتحانات نزدیک می‌شویم، بد ندیدیم پای صحبت «دکتر سهیل علی‌اکبری » جراح و چشم پزشک بنشینیم تا نکاتی درباره علل خستگی چشم هنگام مطالعه و راه‌های پیشگیری از آن برای‌مان بگوید.


ارتباط زمان مطالعه و عملکرد چشم‌ها  
واقعیت این است که در مورد زمان مطالعه و عملکرد چشم‌ها  هنوز ارتباط خیلی مستقیمی ثابت نشده اما یک محدوده‌ای از تاثیرگذاری وجود دارد و بهتر است در سنینی که شماره چشم ثابت نیست برخی اصول مراقبتی به شرح زیر رعایت شوند.

  1. درست نشستن و رعایت فاصله متعارف با کتاب و رایانه را به خوبی بیاموزیم.
  2. باید تا حد امکان نور محیط به شکل طبیعی تأمین و تنظیم شود. در صورت استفاده از چراغ مطالعه مدل‌هایی که با لامپ رشته‌ای کار می‌کنند اولویت دارند. البته به جز در موارد خاص نباید از نور مستقیم استفاده کرد زیرا باعث خستگی چشم می‌شود. 
  3. برای کار با رایانه توصیه می‌کنم نور محل کار تا حد امکان کاهش یابد. 
  4. محدود کردن مدت زمان کار با رایانه یا مطالعه ضروری است. سعی کنید بعد از هر 20 دقیقه حدود 1 دقیقه به نقطه‌ای دور نگاه کنید یا به چشم‌های خود استراحت دهید. 
  5. گرسنگی اثر مستقیمی در خستگی شما دارد زیرا قند خون پایین آمده و روی عملکرد عضلات تأثیر می‌گذارد. خوردن صبحانه و رعایت وعده‌های منظم غذایی به همراه میان وعده‌ها از بروز این پدیده پیشگیری می‌کند.


چه ساعتی مطالعه کنیم؟
بهتر است مطالعه را در ساعت‌های شادابی و سرحالی بدن انجام دهیم و نه در ساعت‌های استراحت. برای کسانی که در محیط‌های شلوغ زندگی می‌کنند شاید به‌نظر برسد شب فرصت بهتری برای خواندن است؛ اما از نظر علم چشم پزشکی، روز زمان مناسب‌تری است زیرا هورمون‌ها عمل مناسبی دارند و در نتیجه قدرت ادراک مغز بیشتر می شود. 


اگر آستیگمات هستید، عینک بزنید 
برای افرادی که دچار ضعف بینایی هستند استفاده از عینک به صورت جدی توصیه می‌شود؛ آنها بیشتر از دیگران باید از چشم های‌شان مراقبت‌ کنند.


می پسندم 2 +